Antioxidant betekent letterlijk "tegen oxidatie". Oxidatie kan essentiële moleculen in onze cellen aantasten, zoals DNA en eiwitten, die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen. Toon meer
Antioxidant betekent letterlijk "tegen oxidatie". Oxidatie kan essentiële moleculen in onze cellen aantasten, zoals DNA en eiwitten, die betrokken zijn bij tal van lichaamsprocessen.
Oxideren betekent: zich met zuurstof verbinden. Oxidatie komt vaak voor, en niet alle oxidatiereacties zijn schadelijk. Ze zijn noodzakelijk voor het leven en nemen deel aan talrijke belangrijke processen. De celademhaling is een voorbeeld van "goede" oxidatie; bij dit proces wordt glucose geoxideerd door de zuurstof die we inademen. Dit genereert water, energie (ATP) en koolstofdioxide voor ons lichaam om als brandstof te gebruiken. De oxidatiereacties die voedselbederf en metaal roest veroorzaken zijn minder gewenst.
Moleculen zoals DNA zijn nodig om cellen goed te laten functioneren; als een te groot aantal ervan beschadigd is, kan de cel falen of afsterven. Antioxidanten zijn cruciaal omdat zij deze schade kunnen beperken of zelfs voorkomen. Vrije radicalen, zeer reactieve moleculen, veroorzaken doorgaans ongecontroleerde oxidatie in het lichaam. Daarom worden antioxidanten "vrije radicalenvangers" genoemd.
Plantaardige voeding is onze voornaamste bron van antioxidanten, met name fruit en groente. Om een zo rijk mogelijk palet aan antioxidanten binnen te krijgen, is een gevarieerd, gezond dieet met voldoende groente en fruit cruciaal. In de eerste plaats is gezonde voeding dus belangrijk, maar daarnaast kun je extra antioxidanten toevoegen aan je dieet. Probeer bijvoorbeeld de L-Glutathione capsules of de Green Tea EGCG van XXL Nutrition.