De betekenis van ‘enzymen’ stamt uit het Grieks, waar het afgeleid is van ‘enzume’, ofwel ‘zuurdeeg’ of ‘gist’. In wezen zijn enzymen eiwitten die in de cellen worden geproduceerd. Aminozuren vormen enzymen; een enzym kan worden gevormd wanneer honderden Toon meer
De betekenis van ‘enzymen’ stamt uit het Grieks, waar het afgeleid is van ‘enzume’, ofwel ‘zuurdeeg’ of ‘gist’. In wezen zijn enzymen eiwitten die in de cellen worden geproduceerd. Aminozuren vormen enzymen; een enzym kan worden gevormd wanneer honderden aminozuren worden samengevoegd.
Er zijn grofweg drie categorieën enzymen: enzymen voor de spijsvertering, enzymen voor het metabolisme (stofwisseling), en enzymen voor de voeding. Spijsverteringsenzymen zijn ongetwijfeld de bekendste enzymen. Zij zorgen ervoor dat koolhydraten, eiwitten en vetten worden afgebroken tot kleinere moleculen. De voedingsstoffen worden dan gemakkelijk opgenomen door je darmen. Deze spijsverteringsenzymen worden in principe door je lichaam zelf geproduceerd. Door voornamelijk rauw voedsel te consumeren krijg je enzymen in je eten.
Er bestaan ontzettend veel enzymen! Enkele belangrijke staan hier voor je op een rij: alfa-galactosidase, amylase, betaïne, bromelaïne, fytase, glucoamylase, invertase, lactase, lipase, papaïne en protease. Voor een goede spijsvertering kun je bijvoorbeeld Lactase 10000 FCC supplementen overwegen.
Er worden altijd acroniemen gebruikt om de activiteit van elk enzym aan te geven. Amylase heeft bijvoorbeeld DU (Dextrinizing Units), protease heeft HUT (Haemoglobin Unit) of SAPU (Spectrophotometric Acid Protease Units), en bromelaïne heeft GDU (Gelatine Digesting Units) voor zijn enzymactiviteit. Wanneer je supplementen van hoge kwaliteit gebruikt, zul je merken dat deze afkortingen worden voorafgegaan door een getal dat de activiteit van de enzymen aangeeft. Hoe hoger, hoe beter!
Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in de darmen voorkomen. "Pro bioticum" betekent letterlijk "voor het leven" in het Grieks en Latijn.
In de darmen bevinden zich meer dan honderden miljarden goede en slechte bacteriën. De vertering van voedsel wordt geholpen door deze bacteriën, die bekend staan als darmflora. Daarom is het verstandig een gezonde darmflora te behouden. In probiotische supplementen zitten bacteriestammen. Een verzameling bacteriën die een bepaalde functie vervullen wordt een bacteriestam genoemd. Ook geslacht en soort onderscheiden elke stam. De namen van de bacteriestammen van een goed probiotisch supplement kunnen je helpen het te identificeren. Probeer bijvoorbeeld de Probiotics tabletten van XXL Nutrition.
Veelvoorkomende bacteriestammen zijn: Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium lactis, Enterococcus faecium, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus plantarum, Lactobacillus salivarius en Lactococcus lactis.
Levende bacteriën zijn van nature aanwezig in sommige voedingsmiddelen. De meeste bacteriën worden echter geproduceerd door verwerking. Micro-organismen zoals gist, schimmels en bacteriën worden toegevoegd tijdens dit proces, dat ook bekend staat als fermentatie. Na fermentatie wordt witte kool bijvoorbeeld zuurkool.
Andere voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn: zuivel (yoghurt, kefir en karnemelk), rauwmelkse kaas (brie, roquefort en gorgonzola), bier, wijn, gefermenteerde sojaproducten (misosoep en tempeh) of gefermenteerde groenten (augurken en kimchi).
Bij FO Nutrition vind je de probiotica of andere supplementen die aansluiten bij jouw dieetwensen.